Kött eller fisk?

Är bävern egentligen en fisk? Ja, åtminstone om vi skall tro katolska kyrkan som på 1600-talet beslutade att bävern är en fisk.

Som vi har sett tidigare så tenderar religioner att hänga upp sig på att förneka människor grejer som gör livet lite mer uthärdligt. Så även katolicismen, vars anhängare förväntas avstå från kött på fredagar (även om man nuförtiden i Sverige kan avstå från andra laster i stället). Därför har katoliker genom historien varit besatta av att definiera vad som är kött. Tumregeln är att landlevande däggdjur och fåglar räknas som kött.  Reptiler, groddjur, insekter och fiskar är dock helt okej (och det är ju faktiskt den godaste maten vi har).

”Fisk” är här framförallt en beteendemässig snarare än en biologisk kategori. Följaktligen går det bra att äta bäver, tillsammans med exempelvis delfin och uttrer, eftersom dessa är fiskar. I Sydamerika tycker man istället om att festa på en kapybara, världens största gnagare, som tydligen också är en fisk.

Ett annat smarrigt alternativ för den katolska familjens fredagsmys är laurices, ourtagna kaninfoster, vilket räknats som en delikatess sedan romarriket. När påven Gregorius den store deklarerade att även kaninfoster var en sorts fisk så blev den snabbt en favoriträtt bland Europas munkar och nunnor.

Tidigare så kunde man också variera menyn med vitkindad gås. Vitkindad gås säger ni, det är väl ändå en fågel? Nej då, den vitkindade gåsen föds ju ur drivved. Det var åtminstone en allmän uppfattning under medeltiden. Därför var det länge tillåtet att knapra i sig en av dessa förunderliga varelser även under fredagar. Tyvärr så förbjöd påven Innocentius III denna sedvana år 1215, inte för att han kommit på att gäss faktiskt inte växer fram ur trä, utan för att de trots sin tillkomst levde och uppförde sig som fåglar.

Facebook-kommentarer:

One Response to “Kött eller fisk?”

  1. job skriver:

    Det påminner om Nix v. Hedden, där det konstaterades att även om tomater tekniskt sett (botaniskt sett) är frukter, så är de att betrakta som grönsaker i amerikanska skattefrågor.


Leave a Reply