Skålaren vid Poes grav

År 1949, hundra år efter Edgar Allan Poes död, på författarens födelsedag, den 19 januari, så dök en mystisk figur upp Westminster Hall and Burying Ground i Baltimore där Poe ligger begravd. Personen, som i allmänhet anses vara en man, var klädd i en svart rock och en svart bredbrättad hatt, dolde sitt ansikte med en vit näsduk eller scarf och bar en promenadkäpp med silverkrycka. Den maskerade mannen sökte upp Poes grav och höjde där en skål i fransk konjak. Han lämnade den halvfulla konjaksflaskan och tre röda rosor vid graven innan han försvann.

Och nästa år återvände han. År efter år upprepades den märkliga ritualen. Den mystiske skålaren blev så känd att Poe-fans började vallfärda till kyrkogården den 19 januari för att bevittna hans hyllning. Vid några tillfällen hittades lappar tillsammans med blommorna och konjaken på graven. 1993 fann man meddelandet ”The torch will be passed”. 1999 förklarade lappen att den föregående skålaren avlidit men att uppdraget gått i arv till ”en son”.

Den nya skålaren blev kontroversiell i många fans ögon på grund av lappar med kommentarer om sporthändelser och politik. 2006 försökte några personer ta sig in på kyrkogården för att avslöja skålarens identitet, men misslyckades.

I år var första gången som skålaren inte dök upp. Många tror att 2009 blev ritualens sista år eftersom det då var 200 år sedan Poe föddes.

Facebook-kommentarer:

One Response to “Skålaren vid Poes grav”

  1. Lucius Thurm skriver:

    Bara att planera vår semester så för oss är detta verkligen intressant.


Leave a Reply