Den ungerska självmordssången

1933 tonsatte den ungerske pianisten Rezső Seress en dikt av poeten László Jávor med titeln Szomorú vasárnap. Seress flickvän hade nyligen gjort slut med honom och sångens depressiva text och dystra melodi sägs ha speglat hans egna känslor vid tillfället. Faktum var att sången var så mörk att Seress hade svårt att sälja in den till skivbolagen men när han tillslut lyckades få den utgiven så blev den snabbt en storsäljare. Styrkt av sin framgång tog Seress kontakt med sin före detta flickvän och talade om att börja träffas igen. Dagen efter hittades hon död med ett papper bredvid sig. Hon hade tagit gift och lappen innehöll endast orden, ”Szomorú vasárnap”.

I februari 1936 så hängde sig skomakaren Joseph Keller i Budapest. I hans självmordsbrev citerades sångens text. Två personer sköt sig medan de lyssnade på en zigenarorkesters framförande av sången. En man bad bandet på en av Budapests nattklubbar att framföra sången innan han gick ut och sköt sig i huvudet Flera personer kastade sig i Donau med partituret i händerna. När hela 17 självmord kunnat länkas till Seress sång så blev polisen i Budapest oroade och förbjöd framföranden av Szomorú vasárnap.

Men då var det redan för sent. Den ungerska självmordssången hade spritts över världen. Den första inspelningen av sången på engelska, som i översättning fick titeln Gloomy Sunday, gjordes så tidigt som 1935 av den amerikanske kommunisten och basbarytonen Paul Robeson. Men den mest berömda versionen av Gloomy Sunday är antagligen Bille Holidays från 1941. Och det var inte bara ungrarna som var känsliga för sångens påverkan. I Berlin hängde sig ett ungt affärsbiträde med en kopia av sången vid sina fötter. I New York gasade sig en sekreterare till döds och lämnade efter sig en begäran att Gloomy Sunday skulle spelas på begravningen. Ingen tycktes gå säker. En åttioårig man kastade sig ut genom sitt fönster. En fjortonåring dränkte sig i en sjö. En av de märkligaste incidenterna inträffade när en springpojke i Rom hörde en tiggare nynna på sången. Han tömde då sina fickor och skänkte allt till tiggaren innan han hoppade i Tibern.

Flera nattklubbar och radiostationer i USA vägrade att spela sången. BBC förbjöd också alla framföranden av Gloomy Sunday förutom en instrumentalversion. Detta skärptes dock till ett totalförbud sedan polisen i London brutit sig in i en lägenhet och funnit en kvinna död efter en överdos av medicin. Det som tilldragit sig polisens uppmärksamhet var skivan med BBC:s orkesterversion av sången som gått i repeat på skivspelaren.

1968 ändade Rezső Seress sitt eget liv genom att hoppa från ett fönster. Vissa hävdar att sången kan kopplas till så många som 200 självmord över hela världen.

Historien om den ungerska självmordssången är naturligtvis kittlande och den har ofta refererats i populärkulturen. Tyvärr (eller skönt nog, beroende på hur man ser på det) så finns det inga egentliga bevis för att sången skulle ha några mystiska suicidala egenskaper. Förutom Rezső Seress självmord så har ingen av de ovanstående sakupplysningarna kunnat verifieras. Det finns inget som tyder på att Gloomy Sunday någonsin skulle ha varit förbjuden.  Som Snopes.com påpekar så har Ungern länge haft en av världens högsta självmordsfrekvenser, det är kanske inte så förvånande då om några självmord under 1930-talet skulle kunna kopplas till en av periodens stora musikaliska succéer.

Vad som däremot är vetenskapligt fastslaget är att det finns en statistisk koppling mellan självmord och countrymusik.

VARNING: Lyssna på egen risk! Sakupplysningen tar inget ansvar för eventuella effekter.

Facebook-kommentarer:

Leave a Reply