50 Cent-partiet

50 Cent-partiet är faktiskt inte som man kan tro en förening för ungdomar som uppskattar den amerikanske hip hop-artisten Curtis James Jackson den tredje, eller 50 Cent (”Öringen”) som han kallas av beundrare. I själva verket så är det en kader av professionella internetkommentatörer som får betalt av den kinesiska staten för att sprida positiva åsikter om regeringen och Kinas Kommunistiska Parti på forum och i kommentarsfält.

De kinesiska myndigheterna har allt mer kommit fram till att diskussioner på internet inte enbart är en fara som måste censureras och stängas av utan också kan fungera som ett forum för att påverka åsikter och opinion. Redan 2004 började myndigheterna i prefekturen Changsha betala för positiva kommentarer, ungefär 50 cent per inlägg vilket gav fenomenet dess namn.

50 Cent-partisterna genomgår idag en utbildning vid kulturdepartementet och vissa källor menar att Kina idag har uppemot 300 000 elektroniska rödgardister, en imponerande armé av professionella troll. Det sägs att 50 centristerna har börjat expandera sina operationer och nuförtiden också dyker upp i diskussioner på amerikanska nyhetssidor. Vet du verkligen om främlingen du debatterar med på nätet är en hälsosam Internet-nörd eller en kommunistagent som är ute efter dina värdefulla kroppsvätskor?

Även om 50 Cant-partiets omfattning antagligen är oöverträffat så är fenomenet knappast begränsat till Kina. Det ryktas att den ryska säkerhetstjänsten har ett liknande program, och det israeliska propaganda- och desinformationsprojektet Hasbara är ökänt för att rekrytera professionella och ideella troll.

Den svenska motsvarigheten till 50 Cent-partiet har ju till och med lyckats bli invalda i riksdagen, även om deras internetbrigader kanske bäst beskrivs med ett annat kinesiskt namn för fenomenet, wǎng píng yuán, ”apor som kommenterar på internet”.

Facebook-kommentarer:

2 Responses to “50 Cent-partiet”

  1. Sportdåren skriver:

    Tänkvärda ord, kommer nog att dyka upp här igen.


Leave a Reply