Volleyboll – den kommunistiska sporten

Även om Svenska Volleybollförbundet vill spåra sina anor till antikens Grekland och det gamla aztekväldet så uppfanns den moderna volleybollsporten 1895 av William G. Morgan, en instruktör inom den kristna ungdomsorganisationen KFUM (känd från den där låten) i Holyoke Massachusetts. Han ville skapa en inomhussport som skulle utgöra ett mindre våldsamt alternativ till basketen, en sport som uppfunnits bara fyra år tidigare och sexton kilometer bort i Springfield.

Till Sverige kom volleybollen för första gången på 1920-talet, antagligen genom svenska KFUM:s försorg. Men de som gjorde den verkliga insatsen för att introducera spelet i Sverige var faktiskt Sveriges Kommunistiska Ungdomsförbund.

De svenska ungkommunisterna hade antagligen lärt sig volleyboll på internationella möten och 1936 introducera de sporten med en artikelserie i sin tidning Stormklockan. Det var också SKU som gav ut den första svenska volleybollregelboken.

En annan viktig milstolpe i den svenska volleybollens historia är den uppvisningsmatch som Tyska demokratiska republikens landslag spelade i Stockholm 1960, samma år som de olika volleybollspelande föreningarna i landet slöt sig samman i Volleyalliansen.

Facebook-kommentarer:

Leave a Reply