Posadisterna – vänsterns raëlianer

Vad är grejen med trotskister och rymden? Den kände skotske science fiction-författaren Ken MacLeod är trotskist. En av Sveriges största trottebloggare, Anders Svensson från Socialistiska Partiet, har tidigare haft en sci-fi-blogg. Men få har tagit science fiction-vurmandet så långt som J. Posadas, eller Homero Rómulo Cristalli Frasnelli som var hans egentliga namn. För denne argentinske skomakare kom UFO-tro och andra science fiction-idéer att bli en bärande del i hans hemsnickrade variant av trotskismen, posadismen.

Till att börja med verkar Posadas ha varit en rätt ordinär trotskist som under 1940-talet var ledare för Fjärde Internationalens Latinamerikabyrå. Konstigheterna börjar först efter att internationalen splittrats 1953, då Posadas följde med pabloisterna. Han kom dock snart i konflikt med den nya internationalens ledning, bland annat på grund utav hans något udda uppfattning om krig. Detta var mitt under det kalla kriget och pabloisterna trodde att ett tredje världskrig var mer eller mindre oundvikligt. Men Posadas gick längre än så. Han tyckte att ett kärnvapenkrig mellan världens supermakter skulle vara typ det bästa som kunde hända, eftersom det skulle utplåna kapitalismen och stalinismen samtidigt som det röjde vägen för en världsrevolution. 1962 lämnade Posadas och hans anhängare pabloisterna och skapade Posadistiska Fjärde Internationalen. Vid den konstituerande kongressen så slog man fast att ett atomkrig som skulle utplåna halva mänskligheten var oundvikligt, men att det inte skulle stoppa kommunismen.

Kuba var ett av de få länder där posadismen var stark. Under revolutionen 1959 hade Posadas-anhängare kämpat tillsammans med Castros och Guevaras 26 juli-rörelse och efter splittringen 1962 blev posadisterna den enda trotskistiska international som var representerad på ön. Med tanke på posadisternas apokalyptiska drömmar så var det kanske inte så konstigt att de kubanska trottarna försökte hetsa fram ett angrepp mot den amerikanska militärbasen på Guantanamo (även om detta är omdebatterat). De kubanska trotskisterna i Partido Obrero Revolucionario (Trotskista) kom att undertryckas av det gamla kubanska kommunistpartiet, med den revolutionära regeringens goda minne.

Under 1970-talet blev Posadas och hans international allt mer intresserade av Sovjetunionens och Kinas kärnvapenprogram och deras tidningar fylldes av artiklar om ”arbetarbomber” med rubriker av typen: “WE SALUTE THE LAUNCHING OF THE CHINESE MISSILE WITH AN ATOMIC WARHEAD, AS A GREAT SCIENTIFIC ADVANCE OF THE WORKERS’ STATE AND A GREAT ENCOURAGEMENT TO THE WORLD MASSES.” (Jo, autist-leninister skriver sådana rubriker). Posadas argumenterade för att Sovjetunionen och Kina borde slå till först och avfyra sina kärnvapen mot USA. Ur intresset för de realsocialistiska staternas kärnvapenutveckling föddes också en fascination för deras rymdprogram.

Redan 1968 började Posadas spekulera kring UFO:n som eventuella besökare från främmande planeter. Han var övertygad om att endast en civilisation som uppnått kommunismen skulle klara av färdas mellan solsystemen. Att utomjordingarna inte stannade någon längre stund berodde på att de var ointresserade av kapitalismen och stalinismen. Vi människor borde försöka få kontakt med de utomjordiska kommunisterna och be dem att hjälpa oss styra upp en revolution. Posadisternas franska sektion förklarade att marxister måste ”utveckla förmågan att organisera alla möjliga krafter, inklusive utomjordiska om de existerar, för att uppnå kommunismen”.

Vid denna tid verkar Posadas ha ballat ur fullständigt. Förutom att UFO:n var besökare från kommunistiska planeter så trodde han bland annat att elefanter lever i 260 år. Han blev också intresserad av sovjetiska experiment med vattenfödelse och kommunikation med delfiner (vad fan Sovjet, hippies om några skall väl sitta i Gulag, inte få en forskningsbudget). Efter J. Posadas död 1981 så rasade hans rörelse samman men de få kvarvarande anhängarna fortsatte att upprätthålla hans kombination av ortodox trotskism och new age-flum.

Facebook-kommentarer:

2 Responses to “Posadisterna – vänsterns raëlianer”

  1. Trotten skriver:

    Goa gubbar 🙂


Leave a Reply