Kan folkmusik rädda liv?

En av den kanadensiske folksångaren Stan Rogers mest älskade låtar är The Mary Ellen Carter. Titelns skepp går i kvav utanför Newfoundland trots besättningens försök att rädda henne. Skeppsägarna inkasserar försäkringspremien och försvinner men hos besättningen uppstår en fix idé om att bärga skeppet. Det svåra projektet framstår som en metafor för alla undertryckta och nedslagna människors strävan efter upprättelse. Och den har en trevlig melodi.

Den tolfte februari 1983 sjönk Marine Electric, ett lastfartyg som gick med kol mellan Virginia och Massachusett, i den värsta stormen på 40 år  utanför Virginias kust. En utredning visade att rederiet Marine Transport Line som ägde skeppet hade förfalskat inspektionsrapporter och intyg på att Marine Electric var sjövärdig. Debaclet kom bland annat att skyllas på att kustbevakningen outsourcat fartygsinspektioner till American Bureau of Shipping, en privat organisation vars inspektionskostnader bekostades direkt av redarna.

Av besättningens 34 medlemmar så drunknade 31. En av de tre som överlevde var styrmannen Robert ”Bob” Cusick som kom att flyta hela natten fastklamrad vid en halvt uppblåst livbåt. I det iskall vattnet drabbades Cusick av hypotermi och han var på god väg att ge upp när han kom att tänka på sången om The Mary Ellen Carter och började sjunga den. Snart kämpade han för att hålla huvudet ovanför vattnet samtidigt som han skrek refrängens ord ”rise again, rise again!”. När morgonen kom så räddades han av en helikopter från kustbevakningen.

Cusick skrev till Stan Rogers och berättade sången hade räddat livet på honom och Stan bjöd in honom till en konsert.

Tyvärr skulle det visa sig vara en av Stans sista spelningar någonsin. Bara 33 år gammal omkom han själv i en katastrof när Air Canada Flight 797 tvingades nödlanda i Cincinatti efter rökutveckling ombord. När dörrarna öppnades så strömmade syre in och en våldsam brand bröt ut. Stan Rogers och 22 andra passagerare omkom.

Stan Rogers är fortfarande djupt saknad av alla som älskar bra folkmusik. Varje år sedan Stans död så avslutas den stora folkmusikfestivalen i Winnipeg med att deltagarna sjunger The Mary Ellen Carter.

Rise again, rise again—though your heart it be broken
Or life about to end.
No matter what you’ve lost, be it a home, a love, a friend,
Like the Mary Ellen Carter, rise again.

Videon nedan inleds med en intervju med styrman Robert ”Bob” Cusick och därefter följer en liveinspelning där Stan Rogers framför The Mary Ellen Carter.

Facebook-kommentarer:

Leave a Reply