Den mongoliska dödsmasken

Den mongoliska dödsmasken, eller olgoi-khorkhoi – ”tjocktarmsmasken” vilket är dess mongoliska namn, är en mytomspunnen varelse som sägs leva i Gobiöknens otillgängliga delar.

Beskrivningen av dödsmasken skulle kunna vara hämtad från någon av Dungeon & Dragons monsterböcker. Den sägs vara en halvmeter till en och en halv meter lång, blodröd och tjock med ett utseende som liknar en kos tjocktarm. Enligt legenden så kan den spotta svavelsyra, döda på avstånd med elektriska stötar och utsöndra ett gift vars blotta beröring dödar.

De finns de som tror att olgoi-khorkhoi är ättlingar till någon typ av elektriska ålar som levde i regionen då Gobiöknen fortfarande var ett innanhav och som anpassat sig till att leva på lande (elektriska ålar andas luft vid ytan). En betydligt mycket rimligare teori är att denna fruktansvärda varelse skapats av kraftfulla magiker för att vaka över ruinerna efter någon svunnen civilisation, kanske det mystiska Shambhala.

Nu är det förvisso ingen som har sett den mongoliska dödsmasken och kunnat rapportera om det. Men det betyder ju inte att den inte finns. Det kan ju mycket väl vara så att att masken dödat alla som kommit i dess väg. Men en tillräckligt välbeväpnad och sammansvetsad grupp av äventyrare skulle kanske kunna…

Facebook-kommentarer:

Leave a Reply